28η Οκτωβρίου! Μικρές Αλήθειες!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι υποκειμενικές αλήθειες που μου έχουν γίνει κτήμα λόγο τις αγάπης μου στο να διαβάζω ιστορία από όλες τις πλευρές:

1.ΟΧΙ

Ο δικτάτορας Μεταξάς αν και γερμανόφιλος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ,δε δύναται να μην ακολουθήσει το αγγλόφιλο παλάτι στον πόλεμο. Αυτό τον έφερε στην εξουσία και παρ’ όλες τις προσπάθειες να δημιουργήσει ο ίδιος ένα ισχυρό φασιστικό καθεστώς και να αποκτήσει δικά του ερείσματα στο λαό, δεν μπορούμε να πούμε ότι το 1940 τα είχε καταφέρει,άρα ήταν αναγκασμένος να ακολουθήσει την Αγγλία στον πόλεμο, αν και ίδιος θα προτιμούσε την ουδετερότητα,αφού τα ίδια πίστευε για την Ελλάδα και στον πρώτο πόλεμο!Οφείλουμε να πούμε ότι είχε κάνει μια σχετική προετοιμασία για τον πόλεμο που ερχόταν, εξάλλου το στρατιωτικό μυαλό του ήταν αναγνωρισμένο και από εχθρούς και από φίλους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το περιβόητο »άρα έχουμε πόλεμο» που είναι η απάντηση του εκείνο το πρωινό στον ιταλό πρέσβη είναι μονόδρομος.

2. Πόλεμος

Στρατιωτικά θεωρώ οτι τόσο ο τόπος άλλα κυρίως ο χρόνος τις ιταλικής επίθεσης είναι ο λόγος που δεν πέτυχε η επίθεση. Είναι αδιαπραγμάτευτο πως αν αυτή γινόταν ένα μήνα πριν ,αρχική σχεδίαση,οι Ιταλοί θα είχαν νικήσει. Αλλά ο φόβος της κοπής των θαλασσίων οδών ανεφοδιασμού από το αγγλικό ναυτικό απαιτούσε τη μέγιστη προετοιμασία επί αλβανικού εδάφους ,ένας φόβος που εύκολα γίνεται αντιληπτός αν σκεφτείς τι κατάφεραν τα παλαιότατα ελληνικά υποβρύχια.

Ο Μουσολίνι και οι επιτελείς τους πίστευαν κι εν μέρει είχαν δίκιο πως αν κέρδιζαν της πρώτες μάχες,καταλήψεις Ιωαννίνων,Μετσόβου, θα γινόταν βενιζελικό πραξικόπημα  ενάντια σε Μεταξά –Γεώργιο βγάζοντας τη χώρα από την αγγλική επιρροή. Οδηγώντας την αν όχι στον Άξονα σίγουρα στην ουδετερότητα.

Οι άριστα τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε εκπαίδευση ιταλικές Μεραρχίες όμως βρέθηκαν απέναντι σε έναν εχθρό που δεν τον ανέμεναν και δε μιλάω για τον καιρό ή την απουσία δρόμων(η μεραρχία Τζούλια ήταν αλπινιστές και πολέμησε γενναία και με αυταπάρνηση) μιλάω για τους κρήτες και τους ορεσίβιους κάτοικους της Πίνδου που βρήκαν απέναντι τους και αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ΧΙΙΙ Μεραρχίας και ενός φωτισμένου διοικητού του Αντι/γου Κατσιμήτρου  που πήγε κόντρα στις διαταγές ,για άμυνα εντός του ελληνικού εδάφους μέχρι αφίξεως της εφεδρείας,αποφασιζοντας άμυνα στη γραμμή των συνόρων. Τώρα για το ποιος ήταν »ορεσίβιος» της Πίνδου ή της Κρήτης το 40 ρωτήστε τους παππούδες σας. Άνθρωποι σκληροτράχηλοι ,ελεύθεροι και γνώστες της δυσκολίας το να ζεις με κακουχίες αφού η ζωή τους στα χωριά δεν διέφερε και τόσο!

Νικη?

Η ΧΙΙΙ μεραρχία κατάφερε να σταματήσει τους Ιταλούς πολεμώντας πραγματικά ηρωικά ,έτσι ώστε δυο βδομάδες μετά το μέτωπο είχε σχεδόν την ίδια γραμμή με τα σύνορα,εκτός του αριστερού άκρου. Τότε ενισχυμένο ΤΣΔΜ* επιτέθηκε στο βόρειο άκρο με στόχο τη Κορυτσά την οποία κατέλαβε στις 21/11 και ενώ τόσο η στρατιωτική λογική όσο και η αρχικές διαταγές λέγαν πως έπρεπε να κινηθεί γρήγορα στη γραμμή Κορυτσά-Μπερατι-Αυλώνας για να κυκλώσει τους Ιταλούς ανεξήγητα οι τελικές διαταγές είναι να περιμένει την αντεπίθεση όλης της στρατιάς με αποτέλεσμα,απώλειας του αρχικού αιφνιδιασμού και ο ελληνικός στρατός να πολεμά βαθιά στα αλβανικά βουνά σε γραμμή μετώπου κυνηγώντας στη πραγματικότητα τους σωστά συμπτυχθέντες  Ιταλούς.(το λάθος της Μ.Ασιας ξαναγίνεται).Έτσι ενώ ο στρατός μας δεν αντιμετωπίζει παρά σχετικά μικρές ιταλικές δυνάμεις , βρίσκει μπροστά του την αδυναμία ανεφοδιασμού ,την πεινά,τη ψείρα και τον ακραίο χειμώνα των βουνών της Πίνδου αναγκασμένος να σταματήσει στην τελική γραμμή μετώπου  Πογραδετσ-Μοσχοπολις-Τεπελένι-Χιμάρα. Στη ουσία εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να κινηθεί ούτε μπροστά ούτε πίσω, ειδικά αν κατέρρεε το αδύναμο κέντρο οι Ιταλοί πιθανά θα έφταναν στα Γιάννενα σε 2-4 μέρες. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί έγινε η επίθεση του Μαρτίου από τους Ιταλούς απλώς πάλι η τύχη τους έφερε ενάντια στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων(ορεσίβιοι από την Πίνδο) και ένα πραγματικό ήρωα τον Συνταγματάρχη Κασλά**.

Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτή τη χώρα την πολεμική αρετή και αυταπάρνηση του έλληνα στρατιώτη την υποσκάπτει η ίδια η ηγεσία του***.Η ηττοπάθεια της ηγεσίας είχε ως αποτέλεσμα πρώτα να μην πετύχει πλήρως η αντεπίθεση 14/11-6/1/41 και δεύτερο να μην γίνει προετοιμασμένα και γρήγορα μετά το τέλος ή και πριν της ιταλικής ‘’εαρινής επίθεσης ‘’η σύμπτυξη του μετώπου στη γραμμή Χιμάρα –Αργυρόκαστρο-Κορυτσα-Γράμμος –Σμόλικας-Χάσια-Όλυμπος  για την αντιμετώπιση του απερχόμενου γερμανικού κινδύνου που ήταν αδιαμφισβήτητο οτι θα ερχόταν τόσο από τη συμμαχία της Βουλγαρίας με τον Άξονα όσο και από τη αποστολή από τον Τσόρτσιλ εκστρατευτικού σώματος.

Όλα αυτά οδήγησαν στην κατάρρευση ,πάρα την ηρωική αντίσταση στο Μπέλες****,με αποτέλεσμα οι Γερμανοί-Ιταλοί να μπουν στη χώρα σε 20 μέρες και ο λαός που έχυσε το αίμα του να βρεθεί σκλάβος κάτω από τριπλή κατοχή την ώρα που η ηγεσία του είτε έτρεχε να πάρει αξιώματα από τους κατακτητές είτε έφευγε πανικόβλητη για την Αίγυπτο.

Υγ. Τόσο η μάχες του 40-41 όσο και η αντίσταση 42-44 αποτελούν νίκες του απλού λαού και φωτισμένων χαμηλόβαθμων αξιωματικών. Ούτε του Μεταξά ,ούτε του Παπάγου και πολύ περισσότερο ούτε του βασιλέα !

Υγ2. Ένα πολύ καλό βιβλίο είναι το »Εποποιία και Κατάρρευση» από τη σειρά »φοβερά ντοκουμέντα».

*ΤΣΔΜ (Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας)

**http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE%BB%CE%AC%CF%82

***Στα όρια του μύθου έχει υπάρχει μια ρήση του Κεμάλ δωσ’ μου τον Έλληνα στρατιώτη με Τούρκο στρατηγό και θα κατακτήσω τον κόσμο

****Γραμμή οχυρών Μεταξά,ο οποίος δίκαια πίστευε ότι από κει κινδύνευε η χώρα σε τυχόν τριπλή επίθεση Αλβανία(Ιταλοί)-Γιουγκοσλαβία -Βουλγαρία(γερμανόφιλοι).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s