Σταματήστε τη σύγκριση

Όπου και να βρεθείς και πιάσεις τη συζήτηση για το θέμα της ΔΕΗ σίγουρα θα ακούσεις την άποψη ότι και με τον ΟΤΕ το ίδιο δεν ήταν?Εκεί γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός?Το ίδιο θα γίνει και με το ρεύμα.

Πρώτον συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, όσο κι αν οι τηλεπικοινωνίες  παίζουν σοβαρό ρόλο στη ζωή μας ,δε μπορούν να συγκριθούν με την ανάγκη μας για ηλεκτρική ενέργεια.

Κανε ένα απλό πείραμα μείνε 10 μέρες χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ και μετά μείνε 5 μέρες χωρίς ηλεκτρικό,το πρώτο δεν είναι εύκολο αλλά ξεπεράσιμο* ,το δεύτερό πολύ δύσκολο και απαιτεί πρότερη εμπειρία και καλή προετοιμασία ακόμα και αν το κάνεις για την καύλα σου στο free camping .

Οι επικοινωνίες ακόμα και αν λειτουργούν ολιγοπωλιακά,δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλόγων στον πελάτη,πχ μπορώ να έχω μόνο  mobille internet σε μια εταιρεία και με ένα smart phone να δύναμαι  ,χωρίς επιπλέον χρέωση, επικοινωνία τόσο στην κινητή τηλεφωνία όσο και στα sms, μεσώ  του  Skype ή του Viper. Στην  ηλεκτρική ενέργεια αυτό δεν μπορεί να συμβεί (ακόμα τουλάχιστον)** λόγω ότι ακόμα κι αν οι σταθμοί παράγωγης μπορεί να είναι πολλοί το δίκτυο μεταφοράς είναι ένα. Δημιουργόντας ανωμαλία  στη λειτουργιά του ανταγωνισμού,παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω βίντεο από το 1:04:00 και μετά:

Ακολουθεί το κόστος .Η δημιουργία μιας εταιρείας τηλεπικοινωνίας από την αρχή (κτήρια λειτουργίας,μηχανικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός,δίκτυα μεταφοράς,εργαζόμενοι) χωρίς να έχω τη πλήρη γνώση ,θα φανώ μάλλον μεγαλόψυχος,το   υπολογίζω πως θα είναι 800εκατ. ως 1δις ευρω. Σε αντιδιαστολή η κατασκευή μόνο μιας σύγχρονης θερμοηλεκτρικής μονάδας,όπως η καινούργια της ΔΕΗ στη Κοζάνη κοστίζει κοντά στα 1,6δις ευρώ, περαιτέρω σύγκριση νομίζω πως είναι περιττή.

Η δυνατότητα ενός κράτους στην αυτόνομη παράγωγη ενέργειας ,είναι  τόσο καθοριστική στρατηγικά ,που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής.Ακόμα και στην περίπτωση ,αν και δεν το πιστεύω, αυτή επιφέρει μείωση των τιμών. Το ρίσκο μπρος στα πιθανά οφέλη είναι τεράστιο.

Να μη ξεχνάμε πως στην Ελλάδα ισχύει η απελευθέρωση στη παραγωγη και διανομή ενεργείας από το 2001,παραδείγματα αυτής είναι τα παρακάτω:

http://www.energa.gr/index.php?lang=gr

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=451474

Ας φτάσουμε τώρα στο ζουμί. Όλα τα κράτη του κόσμου απο το 1960 και μετά επένδυσαν δις δολάρια για παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή η οποιαδήποτε επένδυση σε ένα από τα δυο είναι και χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος ,ο ιδιωτικός τομέας ήταν εκτός μέχρι το ’90. Τότε τα γνωστά κοράκια σκέφτηκαν ότι αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το κράτος,θα πρέπει είτε να το κλέψουν ,βάζοντας τη κρατική εταιρεία να παίρνει το ρεύμα από τα εργοστάσια τους με διπλάσιες τιμές, είτε στην καλύτερη γι αυτούς περίπτωση να »αγοράσουν» το κρατικό μονοπώλιο εξασφαλίζοντας μια εσαεί κερδοφορία.

ΥΓ. Δεν είμαι αντίθετος στην ενεργειακή αυτονομία μιας επιχείρησης, μιας οικίας, ακόμα και ενός δήμου, κάτι που με το υπάρχων νομικό πλαίσιο νομίζω πως απαγορεύεται.

ΥΓ2. Ανοησίες για τους μισθούς και τα προνόμια των εργαζομένων,με βρίσκουν αδιάφορο ,πρώτον γιατί αναγνωρίζω το δύσκολο της εργασίας μεγάλου κομματιού της ΔΕΗ (εργοστάσια,εναερίτες κ.α) οπού  προφανώς υπάρχουν και  λαμόγια που έθρεψαν οι τώρα υβριστές τους και δεύτερο διότι μεγάλο μέρος των παλαιών υπαλλήλων βρίσκεται πλέον σε σύνταξη και έχει αντικατασταθεί από εργολάβους με ενοικιαζόμενο προσωπικό.

 

*Έχω παραμείνει σε πολεμικό πλοίο περιπολώντας μακρυά από την ακτή για 10 μέρες συνεχόμενα με μόνη επαφή με τον έξω κόσμο την δορυφορική τηλεόραση και ένα τηλέφωνο ανάγκης.

**Ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

http://www.enikos.gr/various/222090,BINTEO-Erxetai_toasyrmato_reyma.html

 

2 thoughts on “Σταματήστε τη σύγκριση

  1. Ο/Η kerasiakrinoi λέει:

    Εμ βέβαια, έτσι είναι! Άσε που θα χαρίσουν τις μονάδες που πλήρωσε ο ελληνικός λαός τόσες δεκαετίες για να φτιαχτούν, καθώς και το φυσικό πλούτο, το λιγνίτη, σε ιδιώτες. Είναι αυτές οι λεγόμενες «επενδύσεις» που οι ιδιώτες παίρνουν τζάμπα τα πάντα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s