Γιατί θα το ψηφίσω και τι?

Πιστεύω πως όλοι μας τις τελευταίες μέρες ενδόμυχα μέσα μας έχουμε κάνει τις παραπάνω ερωτήσεις και καταλήγουμε  σε κάποια απάντηση.

-Ο πρώτος λόγος που οδηγεί την απόφαση μου είναι ιδεολογικός. Όντας απέναντι στις νεοφιλεύθερες θεωρήσεις της οικονομίας η απάντηση είναι σχετικά εύκολη.

-Δεύτερος είναι ότι ακόμα με τις μικρές γνώσεις πολίτικης οικονομίας ,άσχετα με τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος πολιτικής και ιστορικής βιβλιογραφίας,οτι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος δεν είχε καμιά ελπίδα επιτυχίας, διότι αφαιρούσε ζήτηση από την αγορά αποζητώντας κατανάλωση και ανάπτυξη.Το παραπάνω το ξέρει και ένας μαθητής λυκείου αλλά το καταλαβαίνει και ο παππούς άμα του το κάνω λιανό.

-Τρίτο διαβάζοντας και ακούγοντας ανακάλυψα το  μεγάλο δομικό λάθος του Ευρω ,κάτι αν εξηγηθεί σωστά είναι τόσο απλό ,που μπορεί να το καταλάβει και ο πιο αδαής.Οι προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και οι νομοθεσία λειτουργίας του ,αναφέρονταν σε ομαλές συνθήκες και συνεχή ανάπτυξη των 19 οικονομιών και απαγόρευε το κόψιμο επιπλέον κεφαλαίων προς τη πραγματική οικονομία, πάρα μόνο με μορφή δανείων. Η συνθήκη αυτή όμως τελείωσε το 2008 με την κρίση των τραπεζων, Η  ΕΚΤ τότε αντί να τα αλλάζει όλα τα παραπάνω για να αντιμετώπιση τη κρίση όπως έκανε η ΗΠΑ,αυτή αποποιήθηκε το ρόλο της και να ζήτησε από τα κράτη μελή τη διάσωση τους, περνώντας τα ιδιωτικά χρέη στα είδη μεγάλα από τον υπερδανεισμο δημοσιά,μετακινώντας σε συνέπεια αυτού κεφάλαια από το νότο στο βορρά για ασφάλεια .

– Τέταρτο ακόμα και αν κρίνουμε οτι τα μνημόνια ήταν »ευλογία για τον τόπο» θα έπρεπε να χτυπήσουν πρώτα τις διάφορες οικονομικές, συντεχνιακές και πολιτικές ελίτ της χωράς, που σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν και υπεύθυνες για την κατάσταση της. Αντ’ αυτού έπληξε τη μεσαία τάξη και διέλυσε τη εργατική.Αυτό απόδειξε τη τοξικότητα του μνημονίου ,την αναποτελεσματικότητα των μέτρων του στο διηνεκές και τη προστασία ημετέρων και προθύμων,μέχρις εσχάτων.

-Πέμπτο μετά από την παράθεση τον παραπάνω λόγων, πιστεύω οτι ο μόνος τρόπος οικονομικής σωτηρίας του ελληνικού ,αλλά γενικότερα κάθε κράτους, εφ όσον η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν αλλάξουν προς μια πιο δίκαια κατανομή πόρων και ισομερή φορολογία νομικών και φυσικών προσώπων σε όλη την ένωση,τα εθνικά νομίσματά αργά η γρήγορα θα είναι η μόνη λύση και η περίπτωση να ξεκινήσει αυτό από την Ελλαδα θεωρώ πως θα έχει λιγότερες επιπτώσεις για μας ,από το να ξεκινήσει από τη Γερμανία ή τη Γαλλία.

Έκτο και τελευταίο όταν οι λαοί μπήκαμε στη ΕΕ ,μπήκαμε δίνοντας ένα κομμάτι κυριαρχίας, στο όνομα της κοινής ευημερίας ,της ειρήνης, της δημοκρατίας και του μη οικονομικού ανταγωνισμού που οδήγησαν σε δυο πολέμους,ΟΧΙ για να αντιμετωπίζουμε οικονομικούς εκβιασμούς(Ελλαδα-Κύπρος-Ιρλανδία-Πορτογαλία-Ισπανία) ,όχι για να ανατρέπονται εκλεγμένες ,έστω και κακές, κυβερνήσεις (Παπανδρέου-Μπερλουσκόνι) και πολύ περισσότερο όχι για να υπερκερδοσκοπούν οι τραπεζικές και Γερμανικές ελίτ(μαζί με τα παραπαίδια τους ) οδηγώντας την Ευρώπη σε διχασμούς εθνικισμούς και ανάδειξη μαύρων μετώπων (Λεπεν, Χρυσή Αυγή) που για χρόνια είχαν θαφτεί στις καλένδες της ιστορίας.

Το ξέρω πως ο Συριζα δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα τα παραπάνω ή ακόμα αν έχει και τη διάθεση να πάει τόσο κόντρα ,αλλά μπορεί τόσο τα ζητήματα που τέθηκαν τους πέντε τελευταίους μήνες όσο και ο αντιδημοκρατικός τρόπος που αντιμετωπίστηκε ,να γίνει το έναυσμα για μια γενικότερη αλλαγή στη Ευρώπη.

Το ξέρω πως ο αγώνας για να ξεπεραστούν τα παραπάνω θα είναι μακρύς ,θα είναι δύσκολος και »ματωμένος» αλλά επειδή σαν άνθρωπος δεν ήμουν, δεν είμαι και ελπίζω να μην γίνω άνθρωπος που του αρέσει η ησυχία,ο καναπές και ο ωχαδερφισμός ψηφίζω χωρίς διάθεση αντιπαλότητας, με κατανόηση στη διαφορετικότητα της γνώμης για όποιο λόγο, ΨΗΦΙΖΩ ΟΧΙ !!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s